Treceți la conținutul principal

Intimidarea intre elevi



   Din pacate, fenomenul de intimidare, hartuire si ridiculizare a unui copil de catre alt/alti copii, devine un fapt la ordinea zilei. Desi in titlu am mentionat ca are loc intre elevi, deci la scoala, parerea mea este ca apare inca din perioada prescolaritatii, adica in gradinite.
   Sunt observate actiuni de agresivitate si intimidare a unui copil asupra unui alt copil, pornind de la o jucarie noua, de exemplu, copilul agresiv i-o smulge din mana si e total indiferent la rugamintile colegului sau de a-i inapoia jucaria. Ba, recurge la agresiune fizica daca acel copil indrazneste cumva sa insiste prea mult sau sa incerce sa-i ia jucaria din mana. Asemenea fenomene sunt dese in gradinite si sunt prea lejer trecute cu vederea.
   Odata ajunsi in scoala, actorii se schimba, dar obiceiurile se pastreaza. Copiii care obisnuiau sa agreseze la gradinita, o vor face si la scoala, daca nu se intervine ferm de catre parinti. Aceasta agresiune include:
- agresiune verbala ( jignit, amenintat-te bat-, chiar poreclit)
-agresiune fizica ( lovit, impins, distrugere de lucruri personale cu scop de intimidare )
-raspandirea de zvonuri despre un copil, ceea ce intra la agresiunea relationala
   De obicei, intre cei doi elevi exista un dezechilibru de forte de natura psihologica sau/si fizica. Unul il domina pe celalalt intr-un fel sau altul.
   Copilul astfel agresat constant, isi schimba comportamentul. Nu-i mai fac placere activitati pe care inainte le facea cu placere, devine introvertit, apare stima de sine scazuta, evita anumite locuri. Un semnal de alarma este acela ca, daca pe termen scurt apare un interes scazut pentru scoala, pe termen lung este un predictor pentru instalarea Tulburarilor depresive.

   Copiii supusi violentei ( fizice si verbale ), in situatii grave, prezinta un risc ridicat de comportament suicidar asociat cu anxietatea si sentimentul de neputinta. Din cauza ca devin incapabili de a se angaja in situatii sociale, se izoleaza. Se vad  nevoiti sa riposteze intr-un fel sau altul, sub imperiul impulsului de moment.  Dispare formarea unor deprinderi sociale non-violente. Din agresati, devin agresivi.
    Este cunoscut ca, un copil cuminte poate riposta agresiv la umilinta si bataia de joc a colegilor sau chiar a profesorilor.

    Sta doar in puterea parintilor sa ia masuri. In primul rand, colaborarea cu scoala se afla pe primul loc. Apoi, toleranta 0 fata de comportamentele violente.
Puterea exemplului personal
Identificarea cauzei comportamentului, a furiei, a rautatii, a agresivitatii fata de un coleg.
NU etichetarilor de orice fel ( esti rau, esti prost, nu meriti sa te iubesc, esti un golan, esti bataus, etc)
Petrecerea de timp de calitate cu parintii.

Daca simtiti ca nu faceti fata singuri, daca ati ajuns la capatul puterii, vorbiti cu un specialist, pornind de la consilierul scolar pana la un specialist cu experienta in problemele copiilor si adolescentilor. Nu amanati.
Un copil cu un comportament disruptiv este un copil care sufera, care cere atentie. Copiii nu se nasc rai.
Ajutati-va copiii!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Hristos a inviat!

Tuturor pacientilor si colaboratorilor, le doresc un adevarat Hristos a inviat! si zile de Paste fericite, alaturi de cei dragi! Psiholog Cristina Cristea

Meseria de psiholog.

Meseria de psiholog, asemeni oricarei meserii, se invata. Din greu. Numai cine are o astfel de formare, stie cata munca depune psihologul practicant pentru a ajunge acolo, unde si-a dorit inca de cand s-a inscris la facultatea de psihologie. Mai mult sau mai putin dedicati profesiei, mai delasatori sau mai harnici, toti psihologii avizati de catre Colegiu, au un lung drum de parcurs, presarat cu muuulte carti, cursuri, manuale, agende de notite si teste de evaluare. Sau multe, oricare, altele. Vezi grupuri de psihologi aflati in supervizare, carand sacose sau genti pline cu manuale, de nu mai au unde sa le insire, caci sedinta de supervizare se face doar cu toate cartile- la propriu - pe masa . Asa se invata meserie, citind din toate, cam in acelasi timp. Un rand din asta, un paragraf din cealalta....Ce spune la histrionic, ce scrie ca face narcisicul? Cum deosebim pe unul de altul? Si tot asa. Meseria de psiholog e grea dar si frumoasa. Patrunzi in universul trairilor celor din jur,

Servicii psihologice adulti

  Viata ta se afla intr-un impas și nu știi cum sa procedezi? Te afli intr-o perioada încărcată și nu-ți mai găsești liniștea? Pentru orice problema sau neplăcere ai avea sau dupa o perioada incarcata de munca si stres, exista soluții. O persoana empatica, prietenoasa, răbdătoare este pregătită sa te asculte și sa te indrume. La Cabinet Individual de Psihologie Cristea Cristina găsiți un profesionist cu experienta și rezultate cu un număr suficient de cazuri rezolvate, încât sa dea incredere oricărei persoane care dorește îndrumare. Programări 0741 376 402