Treceți la conținutul principal

Provocarile copiilor sportivi

A devenit o moda ca toti copiii sa faca sport. Parintii, bine intentionati, isi inscrie mostenitorii la cat mai multe activitati sportive, fie ca e inot, karate, gimnastica, tenis sau altele. Uneori, chiar si fara sa-si mai consulte proprii copii, care se trezesc pusi in fata faptului, se simt prinsi intr-o capcana fara scapare. Doar pentru ca asa e bine, ca asa au hotarat cei mari.
Sigur, practicarea unui sport este foarte benefica pentru cei mici, le ofera o crestere armonioasa si nu numai. Dar, nu toti copiii au aceleasi inclinatii. ,, Si X face acest sport " , ,, E inscrisa si Y la acest club", nu sunt menite sa convinga si alti copii sa faca sport, copii care au inclinatii spre desen, pictura, sah, pian, de exemplu.
Fortarea unui copil, mai ales prescolar sau scolar mic, sa faca un anumit sport, doar pentru ca asa spun parintii ca trebuie si ca este bine, pe langa faptul ca ajuta la formarea unui mare obstacol  in calea comunicarii, duce la aparitia frustrarilor, a neputintei simtite de copil, din cauza ca nu se opune doar fiindca nu vrea sa-si supere parintii, doreste sa le faca pe plac. Se sacrifica pe el. Adunarea, in timp, a frustrarilor, a sentimentului de neimplinire prin practicarea acelui sport care nu-i aduce nicio recompensa, se traduce prin rezultate nesatisfacatoare, esec sportiv, dar si prin aparitia anumitor tulburari, cum sunt cele de somn, alimentare. Copilul se afla in impas, nu stie cum sa comunice cu adultii. Comunicarea joaca un rol important.
Parintii trebuie sa accepte ca nu toti copiii ajung mari sportivi. 
Daca pana acum am scris despre problemele unui copil obligat sa faca sport - care este un subiect pe marginea caruia se poate discuta foarte mult-, in continuare vreau sa ma refer la provocarile copiiilor care practica sport din placere.
La fel ca si la adulti, si sportivii mici trec prin tot felul de stari, anxietati, lipsa motivarii, a recompensei. Diferenta este ca, cei mici nu stiu cum sa faca fata intregului val de informatii venit dintr-o data, se simt prinsi in capcana. Aici, un rol major il are antrenorul care, trebuie sa fie si un cunoscator al psihologiei copilului, nu doar un cunoscator de scheme de antrenament. Antrenarea unui grup de copii este mult mai dificila decat se crede. Acestia provin din medii diferite, au crescut in feluri diferite, au primit exemple personale diferite, stil educativ diferit. Apoi, tipologiile caracteriale sunt diferite. Este necesar sa se tina cont de felul de a fi al fiecarui copil in parte ceea ce, in cadrul unui antrenament de echipa este cam greu de facut.
Capacitatea de a se automotiva inaintea inceperii intrecerii sportive, puterea de a trece de unul singur peste un rezultat nesatisfacator, colegialitatea, spiritul de echipa indiferent de rezultatul intrecerii, toate acestea trebuiesc intai insuflate pana la insusire, apoi puse in practica si exersate pana la stapanirea lor in intregime. Dar, pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie ca antrenorul sa acorde importanta si acestui lucru, mai ales cel care antreneaza copii, acestia fiind ,, tabula rasa", o minte pregatita sa absoarba toate cunostintele necesare intr-un domeniu.
Alegand sa scriu despre provocarile micilor sportivi, am deschis un subiect cuprinzator intrucat parerile in acest sens, pe langa ca sunt impartite, sunt multe si diverse. Nu toti sunt de acord ca, antrenorului de copii ii revine o parte din treaba, acesta crezand ca este datoria parintilor sa se ocupe. Se considera ca antrenorul - sau profesorul de sport - are doar datoria sa antreneze si sa gandeasca scheme. In acest fel, psihicul sportivilor, mai ales copii, este lasat la voia intamplarii, ceea ce este gresit si periculos. 
Voi reveni la acest subiect in scurt timp, cu un alt articol.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Hristos a inviat!

Tuturor pacientilor si colaboratorilor, le doresc un adevarat Hristos a inviat! si zile de Paste fericite, alaturi de cei dragi! Psiholog Cristina Cristea

Meseria de psiholog.

Meseria de psiholog, asemeni oricarei meserii, se invata. Din greu. Numai cine are o astfel de formare, stie cata munca depune psihologul practicant pentru a ajunge acolo, unde si-a dorit inca de cand s-a inscris la facultatea de psihologie. Mai mult sau mai putin dedicati profesiei, mai delasatori sau mai harnici, toti psihologii avizati de catre Colegiu, au un lung drum de parcurs, presarat cu muuulte carti, cursuri, manuale, agende de notite si teste de evaluare. Sau multe, oricare, altele. Vezi grupuri de psihologi aflati in supervizare, carand sacose sau genti pline cu manuale, de nu mai au unde sa le insire, caci sedinta de supervizare se face doar cu toate cartile- la propriu - pe masa . Asa se invata meserie, citind din toate, cam in acelasi timp. Un rand din asta, un paragraf din cealalta....Ce spune la histrionic, ce scrie ca face narcisicul? Cum deosebim pe unul de altul? Si tot asa. Meseria de psiholog e grea dar si frumoasa. Patrunzi in universul trairilor celor din jur,

Servicii psihologice adulti

  Viata ta se afla intr-un impas și nu știi cum sa procedezi? Te afli intr-o perioada încărcată și nu-ți mai găsești liniștea? Pentru orice problema sau neplăcere ai avea sau dupa o perioada incarcata de munca si stres, exista soluții. O persoana empatica, prietenoasa, răbdătoare este pregătită sa te asculte și sa te indrume. La Cabinet Individual de Psihologie Cristea Cristina găsiți un profesionist cu experienta și rezultate cu un număr suficient de cazuri rezolvate, încât sa dea incredere oricărei persoane care dorește îndrumare. Programări 0741 376 402