placut, si sanatos. Dar, cand ne referim la sportul de performanta, ne vin in minte sportivii care isi dedica marea majoritate a timpului, sportului ales in care doresc sa performeze. Asta insemnand, trecerea peste orice implica acest sacrificiu, caci practicarea unui sport de performanta implica sacrificii chiar semnificative. Rezultate satisfacatoare, ca sa nu spun excelente, se obtin doar cu multa munca, dedicare si renuntare la multe altele.
Exista diferente intre o persoana care face sport de placere, ocazional si una care este implicata intr-o activitate sportiva in care face performanta, atat din punct de vedere fizic, al rezistentei cat si ca implicare. In cel de al doilea caz, apar diverse manifestari psihice si comportamentale, induse de mediul in care traieste un sportiv de performanta, fie ca vorbim despre un sport individual sau despre unul de echipa. Fiecare sport are implicatiile sale, dar fiecare aduce dupa sine frustrari, resemnari, emotii si anxietati, sentimentul de neputinta, fie in fata unui rezultat negativ al intalnirii sportive, fie in dificultatea de a comunica eficient cu membrii echipei, dar si in fata unui rezultat pozitiv, cand apare tendinta de preamarire mai mult sau mai putin meritata. Trebuie avut in vedere ca, in cadrul unei echipe, rezultatul bun al intalnirii se datoreaza intregii echipei, nu doar unui singur membru al sau. Similar, in cazul pierderii, coechipierii trebuie sa dea dovada de colegialitate, amicitie, empatie, nesarind cu acuzatii sau condamnari.
Sportivii mici trec si prin mai multe manifestari anxioase, intrucat nu au fixata capacitatea de autocontrol sau de inhibitie.
Desi fiecare club sportiv beneficiaza de serviciile unui psiholog, de cele mai multe se dovedeste insuficient. Sunt cazuri in care sportivul sau parintele sportivului minor, doreste abordarea unui psiholog din afara clubului unde se activeaza. Motivele sunt lesne de inteles.
Motivarea, incurajarea, suportul, tehnici de comunicare eficienta in echipa, imbunatatirea spiritului de echipa, pregatirea mentala a sportivului inaintea unei competitii sportive, anxietatea specifica competitiilor, consiliere in inhibarea agresivitatii care apare natural, datorita semnificatiei rezultatului sportiv. Toate acestea, fac parte dintre motivele pentru care este nevoie de consilierea psihologica a sportivului.
Desi de putin timp am acordat atentie acestei ramuri a psihologiei, am decis sa ma aplec asupra ei datorita provocarilor pe care le aduce cu sine.
Asigur consiliere psihologica oricarui practicant de sport de performanta si nu numai, care se confrunta, la un moment dat in viata si cariera sa, cu unul - sau mai multe- dintre obstacolele descrise mai sus. In acest sens asigur:
- reglarea motivarii
- strategii de depasire a anxietatii competitionale
- pregatirea mentala inaintea unei competitii
- dezvoltarea spiritului de echipa
- metode de reducere a agresivitatii in competitii
- suportul in caz de pierdere a intalnirii sportive
- suport pentru sportivii mici
Tariful - 80 lei/60 minute
Programari la 0741376402
Va astept cu placere!
Cristina Cristea
Comentarii
Trimiteți un comentariu